Животът ще продължава да поскъпва през следващите месеци. Най-вероятно инфлацията ще

...
Животът ще продължава да поскъпва през следващите месеци. Най-вероятно инфлацията ще
Коментари Харесай

Експерт: Изпуснаха инфлацията от бутилката. Как ще я приберат?

Животът ще продължава да нараства през идващите месеци. Най-вероятно инфлацията ще остане висока през цялата година. Това предвижда финансистът Даниел Дончев пред портала „ Моите пари “.

Пандемията и високите цени на енергоносителите доведоха до рекордни стойности на инфлацията от 2008 година насам. Поскъпването на живота потребителите усещат най-вече в магазина:

„ Лично на мен най-вече ми прави повишаването на млечните артикули – цената на сирене, прясно мляко, масло. Само за броени месеци то нарастна с близо 2-3 лв. на разфасовка от 250 грама. Но мисля, че цените са много по-високи от публично оповестената инфлация от 7,5% “.

Експертите се въздържат от прогнози по кое време инфлационният напън ще се успокои:

„ Инфлацията е към този момент изпусната от бутилката и към този момент малко мъчно ще се върне назад бързо. Най-вероятно тя ще остане висока и през тази година. Като е допустимо и през идващите няколко месеца тя да продължи да нараства като % “, споделя Даниел Дончев. Той заяви още, че централните банки на огромните стопански системи към този момент реагират на по-високата инфлация като подвигат главния лихвен %.

Най-стабилната валута през предходната година е бил американският $. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР